Waarom sollicitatietraining voor studenten verstandig is
Sollicitatietraining voor studenten
Ben je (bijna) klaar met studeren, en wordt het nu toch tijd om een baan te vinden? Het is altijd spannend om de stap te zetten naar de arbeidsmarkt. Een van de uitdagingen van het vinden van een baan is natuurlijk, solliciteren. Wanneer je dit erg spannend vindt, is het zeker aan te raden om een sollicitatietraining te volgen. Hier vertellen we je graag meer over.
Wanneer begin je met solliciteren?2>
Wanneer je begint met solliciteren, bepaal je vooral zelf, en hangt af van de doelen die je jezelf gesteld hebt. Sommige mensen gaan tijdens hun studie eerst solliciteren voor een stage, ook wanneer dit niet verplicht is. Zo kunnen ze alvast heel veel praktische kennis opdoen. Het komt regelmatig voor dat iemand na zijn of haar studie een vaste positie op de stageplek aangeboden krijgt. Wanneer je meteen na je studie wilt gaan werken, maar geen stage gelopen hebt, is het verstandig om al te gaan solliciteren voordat je afgestudeerd bent. Het vinden van een baan duurt namelijk meestal wel even. Het kan ook goed zijn dat je nog niet meteen met werken wilt beginnen, maar eerst nog wil reizen.
Wat doe je bij sollicitatietraining?
Wanneer je erg tegen solliciteren opziet, of helemaal niet weet wat je kunt verwachten, is het verstandig om eerst een sollicitatietraining te doen. Je gaat dan met een specialist aan de slag met doelen stellen, oriënteren op de arbeidsmarkt en het oefenen van solliciteren. Ook leer je om te gaan met je zenuwen en te werken aan je zelfvertrouwen. Er wordt gewerkt aan de punten die voor jou belangrijk zijn, om je zo veel mogelijk te motiveren.
Tips voor solliciteren
Wij geven je voor nu alvast een paar praktische tips voor je sollicitatie:
- Bereid je goed voor, door je bijvoorbeeld de site van het bedrijf alvast goed door te lezen.
- Kom niet te laat, en stel je netjes voor.
- Zet je telefoon uit. Zet hem niet op trillen, want dan hoor je nog steeds als hij overgaat, en dat is erg storend.
- Voorkom negativiteit. Ga bijvoorbeeld niet je vorige werkgever afkraken en uit je niet negatief over het werk van anderen.
- Stel je netjes voor, spreek altijd rustig en duidelijk, en spreek je gesprekspartner aan met ‘u’, tenzij hij of zij aangeeft met ‘je’ aangesproken te willen worden.
Wil je meer informatie over sollicitatietraining, of persoonlijke tips voor je gaat solliciteren? Neem dan contact met ons op!